Biyokimya hem yaşam bilimi hem de kimyasal bir bilimdir. Canlı organizmaların kimyasını ve canlı hücrelerde meydana gelen değişikliklerin moleküler temelini araştırır. Bir anlamda biyokimya, cansız ortamda bulunan organik moleküllerin canlı hücrede yer aldığında; bu moleküllerin yapısını ve davranışını ve bu moleküllerin hücreleri, dokuları ve tüm organizmaları oluşturmak için etkileşime girme şekillerini inceler. Tüm biyolojik süreçleri anlamanın temelini oluşturan “biyokimya” kimya, fizik, moleküler biyoloji ve immünoloji yöntemlerini kullanır.

Canlının yapısını, organizasyonunu ve fonksiyonunu moleküler, yapısal ve hücresel düzeyde inceleyen biyokimya, birçok hastalığın oluşma mekanizmaları ve olası tedavilere yönelik hedef moleküllerin geliştirilmesi konusunda büyük katkılar sağlamıştır. Bu tür hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yaklaşımların ortaya konmasında biyokimyanın temel rolü bulunmaktadır.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, mezuniyet öncesi eğitiminde bu yaklaşım ile, 1. dönem öğrencilerine hücrenin temel moleküler yapı taşlarının ve bunların oluşturdukları makromoleküllerin kimyasal özellikleri ve yapı-işlev ilişkilerini aktarmakta, 2. dönem öğrencilerine, hücrede makromoleküllerin organizyonu ve metabolik süreçlerini anlatırken, 3. dönem derslerinde insan vücudundaki hastalıkların tanı, tedavi ve izlenmesi amacıyla kan, idrar ve vücut içi boşluklarından alınan örnek sıvıların analizlerinin yapılması ve değerlendirilmesini kapsayan klinik biyokimya konularını içeren eğitim müfredatı uygulamaktadır.

Anabilim Dalımız Tıp lisans eğitimine ek olarak, hemşirelik öğrencilerine de eğitim vermektedir. Bölümümüz, probleme dayalı öğrenme metodolojisi dahil olmak üzere öğrenci odaklı öğretimde yenilikçi yaklaşımların genişletilmesinde öncüdür.

Anabilim Dalı eğitimleri Anabilim Dalı’mızda görevli 3 profesör ve 1 Dr. öğretim üyesi tarafından yapılmaktadır.